Strada Pietei, nr 83, sector 1, Bucuresti

Sforaitul este considerat de specialisti o boala cronica ale carei cauze sunt deja bine cunoscute si care poate beneficia de tratamente eficace. Sforaitul cronic perturba armonia conjugala, devenind un fenomen asfixic cronic. Sindromul de apnee in somn se defineste prin aparitia unor pauze de respiratie, daca aceste pauze depasesc numarul de 15 pe o ora somn, tratamentul devine obligatoriu.

Se considera ca existenta oricarui obstacol localizat la nivelul cailor respiratorii superioare poate conduce la aparitia sforaitului. In urma anamnezei si a consultului efectuat de medicul ORL pot fi depistati factorii de risc ai tulburarilor respiratorii in somn si anume:

1. Obstructia nazala reprezentata de: deviatia de sept nazal, rinita cronica hipertrofica, polipoza nazala, rinoadenoidita cronica, formatiuni tumorale rinofaringiene.

2. Modificari anatomice ale cailor aeriene superioare, cum ar fi: hipertrofia luetei, amigdale palatine hipertrofice, amigdale palatine criptice, hipertrofia bazei de limba.

3. Obezitatea, in special cea abdominala.

4. Consumul exagerat de alcool.

5. Fumatul.

6. Alti factori

Dupa efectuarea consultului ORL, medicul poate considera oportun efectuarea unor investigatii suplimentare care pot stabili diagnosticul de certitudine- sindromul de apnee de somn. Printre aceste investigatii, cea mai importanta o reprezinta polisomnografia. Aceasta este o investigatie complexa care vizeaza inregistrarea unei multitudini de factori si care se realizeaza in laboratoare specializate.

Stabilirea unui diagnostic corect se realizeaza printr-o abordare multidisciplinara in cadrul careia participa medici ai mai multor specialitati medicale (cardiolog, nutritionist, endocrinolog, ORL-ist, neurolog).

In ultimii 20 de ani au fost perfectionate o serie de tehnici chirurgicale care sunt la indemana medicului ORL si care vin in ajutorul pacientului, printe acestea se numara:

1. Uvuloveloplastii

2. Largirea faringelui ingustat: criptoliza LASER CO2 (RADIOFRECVENTA) a amigdalelor palatine, amigdalectomii

3. Chirurgia adresata hipertrofiei cornetelor nazale: turbinoreductia LASER (RADIOFRECVENTA)

4. Chirurgia deviatiei septului nazal.