Acneea este o patologie a glandelor sebacee cu debut acut in perioada pubertatii fiind considerata justificabila din punct de vedere al modificarilor neuro-hormonale specifice acestei varste. Insa patologia se poate croniciza, persistand si in perioada adolescentei sau chiar a adultului tanar.

Mai mult decat atat, poate aparea la orice varsta in conditii triger: stres, factori externi comedogenici, dereglari hormonale, noxe chimice interne sau externe etc.

Indiferent de varsta la care isi face aparitia, ea este cu greu tolerata de pacient si trebuie indepartata cu precizie.

Tratamentul modern al acneei vizeaza mai multe linii de atac:

  • Tratament hormonal de sedare a activitatii glandelor sebacee cu estrogeni si antiandrogeni la femei in perioada fertila si la persoanele cu sindromul ovarelor micropolichistice;
  • Tratament per os cu unul dintre antibioticele specifice acneei (tetraciclina/doxiciclina/minociclina/ azitromicina/ metronidazol)
  • Topice cu efect antiseptic, antiinflamator si keratolitic de ex: un antibiotic specific (eritomicina/ clindamicina/ metronidazol) plus un keratolitic (alfa su beta hidroxiacizi ) plus extracte naturale cu rol de calmare si reducere a activitatii glandelor sebacee;
  • Tratamentul intern cu retinoizi este rezervat formelor severe de acnee (de ex : nodulo-chistica/ acneea conglobata) sau acneei care nu a raspuns tratamentelor anterioare;
  • De mentionat si posibilitatea sedintelor laser sau peelingul mediu cu solutii speciale (de ex Jessner/ acid tricloracetic/ fenol /acid glicolic 70% etc).

Tratamentul in acnee trebuie individualizat in functie de varsta, sexul si profilul neurohormonal al pacientului.

Inaintea prescrierii unui tratament adecvat, medicul poate recomanda efectuarea unor investigatii paraclinice precum analize de sange si/sau consult interdisciplinar ginecologic si endocrin.

Sunt Dr Danaila Viviana Mirona , dermato-venerolog, si recomand pacientilor a se adresa medicului specialist pentru rezolvarea problemelor de sanatate.