CUM NE PREGATIM PENTRU RECOLTAREA DE PROBE?
GHID DE RECOLTARE PROBE conform PG-HM-15
PROBELE DE SANGE
- Recoltarea probelor de sange se efectueaza dimineata dupa repaus alimentar de 12 ore, inaintea administrarii oricarui tratament
- In cazul in care aceasta conditie nu poate fi indeplinita se recomanda sa treaca o perioada de minimum 4 ore de la ingestia de alimente sau administrarea tratamentului medicamentos, inainte de recoltarea probelor de sange
- Efortul fizic intens, stresul, alimentele bogate in grasimi, dulciurile, fumatul, guma de mestecat (chiar si fara zahar), alcoolul si anumite medicamente si suplimente nutritive pot influenta rezultatele analizelor
- Consumul de apa plata sau de la robinet este permis, daca nu exista o indicatie speciala a medicului in acest sens. Este recomandat sa se realizeze o buna hidratare cu doua-trei zile inaintea recoltarii, pentru ca venele sa fie vizibile si usor de accesat.
- Aplicarea unei creme hidratante in zona de punctionare, cu cateva zile inainte va creste sansele unei recoltari reusite.
EXUDATUL FARINGIAN
- Exsudatul faringian se recolteaza pe nemancate, fara a fi fost ingerat vreun lichid si inainte de toaleta zilnica a cavitatii bucale (in cazuri exceptionale se admite recoltarea la minimum 2 ore de la restrictiile mentionate)
- Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, exudatul faringian se recolteaza dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata
- Daca acest lucru nu este posibil, se accepta efectuarea recoltarii dupa un interval de 4 ore de respectare a indicatiilor de mai sus; fumatul interzis cu 2h inainte de recoltare
SPUTA
- Sputa se recolteaza din expectoratia de dimineata, cand pacientul isi face de obicei „toaleta bronhiilor”. In prealabil se va efectua o gargara cu ser fiziologic steril. Este important sa se preleveze sputa propriu-zisa prin tuse spontana si nu saliva (saliva are aspect spumos, aerat, fara striuri purulente). In cazul in care proba are aspect de saliva se repeta recoltarea. La copii, care inghit sputa, se preleveaza prin spalatura gastrica.
- Sputa se expectoreaza intr-un recipient steril cu capac etans (urocultor steril), iar transportul se face in maxim 2 ore de la prelevare. Se recomanda ca aceasta sa se faca inainte de inceperea unui tratament antibiotic sau la 5 zile dupa ultima doza de antibiotic administrata
SECRETIA CONJUNCTIVALA
- Este important ca recoltarea sa fie facuta inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic. Proba este prelevata in cabinetul de recoltare, de catre personal specializat.
- Prelevarea probelor de secretie conjunctivala este efectuata dimineata, inaintea toaletei fetei si machiajului pentru ca secretia acumulata peste noapte sa poata fi recoltata.
- Pentru controlul eficientei tratamentului cu antibiotic recoltarea se va realiza dupa cel putin 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.
PROBE DE MATERII FECALE COPROCULTURA
- Pentru coprocultura, pacientul isi auto-recoltează cu linguriţa coprocultorului steril procurat din farmacie, aproximativ 5 g (1 linguriţa atasata coprocultorului, marimea unei alune) din materii fecale proaspăt emise, la orice ora, cu eventuale porţiuni reprezentative (mucus, sânge, puroi). Coprocultorul cu proba trebuie adus la laborator inchis etans, in maximum 2 ore de la prelevare. Daca acest lucru nu este posibil, proba se recolteaza in coprocultoare cu mediu de transport. Mediul de transport permite supravietuirea bacteriilor patogene pana la 1 saptamana chiar la temperatura camerei, desi este recomandata mentinerea la temperatura frigiderului.
- Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic proba se recolteaza dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.
EXAMEN COPROPARAZITOLOGIC
- Pentru examen coproparazitologic, pacientul isi autorecoltează cu liguriţa coprocultorului steril (fara mediu de transport) procurat din farmacie, aproximativ 5 g (1 linguriţa atasata coprocultorului, marimea unei alune) din prima parte a materiilor fecale proaspăt emise prin emisie spontana (fara purgative uleioase sau laxative pa baza de carbune). De asemenea se va recolta si orice fragment suspect, mucus, produse nedigerate prezente in materiile fecale. Coprocultorul cu proba trebuie adus la laborator inchis etans.
- Deoarece unii paraziti intestinali nu elimina oua, chisti sau larve in mod continuu, se recomanda repetarea examinarii de 3 ori la intervale de 3-5 zile. Un singur rezultat negativ nu are valoare diagnostica de excludere a unei infestari parazitare intestinale.
- Pana la predarea recipientului in laborator, acesta se pastreaza la rece (la frigider).
COPROANTIGENE
(Giardia, Adenovirus/Rotavirus, H. pylory, Clostridium), Calprotectina- Se recomanda aceeasi procedura de recoltare ca pentru ex coproparazitologic
DEPISTARE HEMORAGII OCULTE
- Se recomanda aceeasi procedura de recoltare ca pentru ex coproparazitologic
- Inaintea recoltarii se recomanda ca pacientul sa aiba pe o perioada de 2 -3 zile un regim alimentar format din lactate, cartofi, fainoase. Se vor evita carnea, ficatul, ouale, legumele verzi, medicamentele care contin fier.
PROBE DE URINA SUMAR SI SEDIMENT
- Pentru sumarul de urina si sedimentul urinar, pacientul isi auto-recolteaza un esantion din jetul mijlociu al primei urini de dimineata, pe nemancate si dupa efectuarea unei toalete rigoroase cu apa si sapun a regiunii urogenitale (nu se recomanda utilizarea de solutii antiseptice sau ceaiuri). Se recolteaza direct in recipientul de urocultura steril, furnizat de laborator sau din farmacii.
- In timpul recoltarii urinei se evita atingerea recipientului de recoltare de piele.
- Se evita recoltarea urinei la femei in timpul menstruatiei. Pentru a evita contaminarea urinei cu secretii vaginale, se recomanda introducerea unui tampon in vagin, inainte de recoltarea urinei.
- Se recomanda evitarea consumului de alcool si un regim hidric normal cu 24 de ore inainte de inceperea recoltarii si pe intreaga durata a acesteia.
UROCULTURA ADULTI
- Pentru urocultura, pacientul isi auto-recolteaza un esantion din jetul mijlociu de urina dupa efectuarea unei toalete rigoroase cu apa si sapun a regiunii urogenitale (nu se recomanda utilizarea de solutii antiseptice sau ceaiuri). Se recolteaza in sistem de recolta steril, procurat din farmacie. Proba trebuie adusa la laborator in maxim 2 ore de la recoltare, urina fiind un bun mediu de cultura pentru germenii microbieni. Daca termenul de 2 ore nu poate fi respectat, esantionul de urina poate fi pastrat la frigider la +4º C dar nu mai mult de 18 ore. Pacientul va comunica laboratorul ora la care a efectuat recoltarea.
- Recoltarea se face inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic. Pentru controlul eficientei tratamentului antibiotic, urina se recolteaza dupa 5 zile de la ultima doza de antibiotic administrata.
- Daca este depozitata la temperatura camerei, urinei i se va modifica pH-ul, vor precipita saruri, se vor multiplica microorganismele, se vor distruge proteinele etc., conducand la rezultate eronate.
UROCULTURA SUGARI
- Se efectueaza toaleta zonei genitale a bebelusului. Se va fixa punguta sterila prin intermediul benzilor adezive in jurul orificiului urinar. Punguta este corect fixata daca orificiul urinar se afla in interiorul acesteia. Se verifica fermitatea aderarii benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a evita scurgerea urinei pe langa punguta si contaminarea acesteia
- Dupa recoltare, se dezlipeste punguta de tegumentul copilului si se lipesc cele doua benzi adezive intre ele pentru inchiderea pungii. Se recomanda transportarea pungutei catre laborator in interiorul unui urocultor steril pentru adulti
URINA DIN 24 ORE
- Inainte de micțiune se efectueaza toaleta locala cu apa si sapun.
- Prima urina de dimineata se arunca.
- In continuare, toata urina de peste zi si de peste noapte se aduna intr-un recipient curat, cu capac, cu volum minim de 2 litri si care se tine inchis la intuneric si racoare (intr-o punga de plastic la frigider).
- A doua zi dimineata, prima urina se adauga peste urina stransa.
- Se masoara cat mai exact volumul total de urina stransa in perioada de 24 de ore, iar regimul hidric trebuie sa fie normal (2 litri de lichide, cu evitarea consumului exagerat)
- Din recipient (dupa agitare usoara pentru amestecarea sedimentului depus) se transvazeaza cca 50 ml urina intr-un urocultor steril furnizat de receptie sau din farmacii
- Se noteaza pe acest recipient volumul de urina total strans in cele 24 de ore.